نمای ویلا و اهمیت آن در زیبایی و قیمت ملک
اهمیت نمای بیرونی هر ساختمان به اندازه نمای داخلی آن مهم است. بنابراین لازم است طراحی نما با دقت و ظرافت خاصی انجام پذیرد تا ظاهری جذاب و متفاوت به ساختمان شما دهد. در واقع نمای بیرونی یک ساختمان، هویت اصلی آن ساختمان محسوب میشود.
نمای خارجی، اولین چیزی است که توجه هر بینندهای را در نگاه اول جلب میکند. به همین دلیل است که معماران و طراحان ساختمان توجه زیادی در انتخاب طرح، رنگ، نوع مصالح، همخوانی و هماهنگی مصالح و متریال با یکدیگر و با محیط بیرونی ساختمان و نورپردازیها دارند. در واقع جذابیت بصری یک ساختمان وابسته به طرح بیرونی و نمای آن است. یک طرح خوب باعث افزایش عمر ساختمان میشود و اثری شاخص و به یاد ماندنی در ذهن هر بیننده خواهد داشت.

طراحی سقف شیبدار ویلا
از جمله ساختمانهایی که طراحی نمای آنها بسیار اهمیت دارد، ویلاها با پوشش شیروانی هستند. در طراحی نمای هر نوع ساختمانی ابتدا باید توجه داشت که نوع طراحی طبق ضوابط شهرداری باشد. نکته حائز اهمیت دیگر این است که طرح باید قابل اجرا باشد و طرح نمای خارجی ویلا باید با ساختمانهای مجاور همخوانی داشته باشد. همچنین در طراحی نمای ویلا، باید ارتباط بین محیط داخل و خارج از ویلا حفظ شود و برای این کار انتخاب نوع مصالح بسیار مهم است.
تنوع و جزئیات اجرا سقف ویلا نیز بسیار مهم است و باعث میشود نمای ساختمان مورد نظر شما حرفهایتر دیده شود. انتخاب مصالح نیز باید متناسب با شرایط اقلیمی و آب و هوای منطقه مورد نظر انجام شود. به عنوان مثال در مناطق مرطوب و بارانی انتخاب نوع مصالح محدودتر است، نمیتوان از چوب استفاده کرد و باید از سقفهای شیروانی بهره برد.
در شمال ایران اکثر ویلاها با استفاده از بلوک سیمانی ساخته میشوند، زیرا همانطور که گفتیم علاوه بر زیبایی باید به تناسب مصالح با شرایط اقلیمی نیز توجه داشت. از محبوبترین نماهای خارجی میتوان به نماهای سنگی، سرامیک، آجری، شیشهای، کامپوزیت و بایرامیکس اشاره کرد. در ادامه مقاله به توضیح چند مورد از این نماها به صورت اجمالی می پردازیم.

انواع طراحی برای نمای ویلا
-طراحی نمای کلاسیک: به این نوع نما، نمای رومی هم گفته میشود که سالیان سال کاربرد داشته و هنوز هم دارد. این نوع طراحی نما تلفیقی از هنرهای معاصر ایران و روم است. در این نوع طراحی، معمولا از ستونهای بزرگ استفاده میشود که دارای خط های موازی و هارمونی هندسی هستند. این نما استحکام زیادی دارد.
مصالح مورد استفاده برای این نوع نما عمدتا سنگها هستند و به همین دلیل طراح دامنه انتخاب وسیعتری دارد. همچنین به دلیل قابلیت رنگ پذیر بودن، نما تنوع رنگ فوق العاده ای دارد. در این نوع نما معمولاً برای نمای پشت ویلا از سیمان استفاده میشود و نمای اصلی با سنگهایی که دارای عرض 40 سانتی متر هستند، پوشانده میشود. تاج و سر ستون هم از دیگر ویژگیهای این نما می باشد.
-طراحی نمای مدرن: یکی از طراحیهایی که امروزه بسیار مورد توجه و کاربردی است، طراحی مدرن است. در این نوع طراحی، از ترکیب دو یا چند متریال استفاده میشود و طرحهای افقی و عمودی به صورت منظم یا بی نظم به کار برده میشوند. نمای شیشه یا همان کرتین وال هم نوعی از طراحی نمای مدرن و بسیار پر طرفدار است. در نمای شیشهای، بازتاب و شکست نور فوق العاده است. در طراحی با استفاده از کامپوزیت، طراح میتواند برجستگی و فرو رفتگیهای فراوانی خلق کند و زیبایی نما را دو چندان کند.
-طراحی نمای تلفیقی: اگر به دنبال نمایی بادوام و سازگار با محیط هستید، نمای تلفیقی انتخاب مناسبی است. این نوع طراحی از اوایل سال 1988 میلادی در ایران آغاز شد. در این نوع طراحی، طراح آزادی عمل زیادی در انتخاب مصالح دارد.

موارد کلیدی و مهم در طراحی نمای ویلانما
از جمله نکاتی که در هنگام طراحی نمای ویلا باید به آن توجه کرد عبارتست از:
- استحکام مواد و مصالح به کار برده شده
- وزن تمام شده هر متریال
- نحوه اتصال متریال به سازه
- قیمت تمام شده
- نورپردازی نما و محوطه
مشخصههای فنی نما
- عایق سرما و گرما، باید از مصالحی که ضریب انتقال حرارتی کمتری دارند استفاده شود.
- متناسب با شرایط اقلیمی مانند آب و هوا، باد و طوفان، میزان آلایندهها
- مقاوم در برابر افتادن و جدا شدن از نما
- مقاوم در برابر آتش سوزی
- انعطاف پذیر بودن در اجرا
- مقاوم در برابر یخ زدگی
- مقاوم در برابر ضربه
- مقاوم در برابر زلزله
- سرعت اجرای بالا
- قابل اجرا در ارتفاع
- عایق صوت
- زیبایی
چند نوع از مصالح مورد استفاده در نما و ویژگی آنها
-سنگ طبیعی: دو گروه از سنگهای طبیعی برای نما مورد استفاده قرار میگیرند: سنگهای آذرین و سنگ های آهکی. در هنگام استفاده از سنگ طبیعی در نمای ساختمان باید به نکات زیر توجه کنید:
- متناسب با شرایط آب و هوایی منطقه باشند.
- مقاومت کششی و خمشی بالایی داشته باشند.
- به ترکیبات کانی شناسی آنها توجه شود.
- چسبندگی خوبی با ملات داشته باشند.
- در برابر بخار، گازها و تابش نور خورشید ثبات رنگ داشته باشند.
- جذب آب کمی داشته باشند.
-کامپوزیت سنگ طبیعی: در این روش، ورقهای نازک شده سنگ طبیعی به ضخامت 1 الی 5 میلی متر بر روی لایههای کامپوزیتی وصل میشوند. این نوع طرح نما مزایای طرحهای کامپوزیتی و سنگی را با هم دارد.
-سنگ مصنوعی: از ویژگیهای اجرای سنگ مصنوعی در نمای سازه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تنوع طرح و رنگ
- عدم وجود محدودیت در ابعاد
- نصب سریع و آسان
- مقاومت کششی و فشاری بالاتری نسبت به سنگهای طبیعی دارند.
- جذب آب آنها صفر است.
- فاقد تخلخل
- قیمت تمام شده فوق العاده پایین

-نمای شیشهای: امروزه استفاده از نماهای شیشهای بسیار متداول شده است. علاوه بر زیبایی در این نوع نما، میتوان از حداکثر نور روز نیز استفاده کرد. شیشههای 2 و 3 جداره عایق صوت و حرارت هم هستند. در ادامه مطلب مزایای اجرای نمای شیشهای را به صورت تیتروار مشاهده می کنید:
- نصب سریع و آسان
- امکان رویت محیط بیرون
- احساس سبکی در ساختمان
- کاهش آلودگی صوتی
- تهویه طبیعی
نکته پایانی در انتخاب نمای مناسب ویلا و نگهداری آن
قبل از انجام هر کاری باید انتخاب مصالح به درستی صورت پذیرد. در واقع یک معمار باید بداند که چه مصالحی در کنار هم زیبا هستند و هماهنگی بیشتری با یکدیگر دارند. تنوع در رنگ و بافت در طراحی نمای ویلا از اهمیت ویژهای برخوردار است و تمام اینها فقط با استفاده از مصالح مناسب به دست میآیند. اجرای پیشانی ساختمان را در دستور کار خود قرار دهید تا به نمای ساختمان شما آسیبی نرسد، زیرا ریزش برف و باران بر روی نما و درب و پنجره ها به مرور زمان باعث فرسایش نمای ساختمان و پنجره ها شده و تابش نور خورشید نیز می تواند رنگ آن ها را از بین ببرد.